Igazából ez a francia galette egy gyümölcsös változata. Végtelenül egyszerű, szinte elronthatatlan, és nagyon finom. A tölteléke szabadon variálható, én most körtével készítettem, de más gyümölccsel is nagyon finom.
Hozzávalók:
A tésztához:-225 g sima liszt
-3 evőkanál kristálycukor
-csipet só
-140 g vaj
-1 nagyobb tojás
A töltelékhez:
-4-5 körte (vagy alma vagy barack, de akár bogyós gyümölcsökkel is elkészíthető)
-1 evőkanál barna cukor (sima fehér kristálycukorral helyettesíthető)
-fél evőkanál fahéj (ez akár el is hagyható, én nagyon szeretem a fahéjat, úgyhogy azért használom a legtöbb gyümölcsös sütihez)
Tetejére:
-1 egész tojás
A tésztához a lisztet, a sót és a cukrot a vajjal összemorzsoljuk, majd a tojással összeállítjuk a tésztát. Folpackba csomagolva kb fél óráig hűtjük. Közben a gyümölcsöt megszórjuk a cukorral és a fahéjjal. Ha áthűlt a tészta, kör alakúra nyújtjuk (kb, fél centi vékony legyen, a forma majdnem mindegy, mert a széleket visszahajtjuk a töltelékre, úgyhogy nem kell tökéletes körnek lennie), és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. A gyümölcsöt elrendezzük a tészta közepén (kb 6-7 centi helyet üresen hagyva a széleken), majd a tészta széleit ráhajtjuk a töltelékre úgy, hogy ne teljesen fedje azt. Ezután felvert egész tojással átkenjük a tésztát, és 160 fokon kb 40-45 percig sütjük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: