Amikor nekikezdtem a clean eatingnek, szinte az első probléma, amivel szembesültem az volt, hogy a bolti kenyerek még köszönőviszonyban se állnak a tiszta étkezéssel. Igazából egyetlen olyan típusú csomagolt kenyeret találtam, ami megfelelt az elvárásaimnak, és az egy német szeletelt rozskenyér volt, ebben a rozson, vízen, són és az élesztőn kívül más nem volt (ez itt a reklám helye, erről a kenyérfajtáról van szó: http://bevasarlas.tesco.hu/hu-HU/ProductDetail/ProductDetail/2004010905711), de ennek sem az ízétől, sem az állagától nem voltam elájulva.
Ekkor határoztam el, hogy én márpedig -clean eating ide vagy oda- normális kenyeret fogok enni, mert szeretem a kenyeret, és hiányozna, ha le kellene mondanom róla.
Ekkor kezdtem próbálkozni a hagyományos fehér lisztekre tervezett receptek átvariálásával, de nem jártam túl sok sikerrel, volt olyan kenyerem, amivel agyon üthettem volna valakit, annyira kemény lett, volt olyan, ami rághatatlanul vagy inkább nyelhetetlenül tömör volt, volt olyan, aminek az állaga még csak-csak elment volna, de az íze nem stimmelt, szóval valahogy egyik sem volt az igazi. Hosszas küzdelmek után jött létre ez a zsemle, ami puha, nem tömör (de van benne anyag) és az íze is nagyon jó.
Hozzávalók:
-370 ml langyos víz
-500 g teljes kiőrlésű liszt
-10 g só
-30 g friss élesztő
Az élesztőt a langyos vízzel elkeverjük és állni hagyjuk pár percre (nem kell várni, hogy felfusson, nem használunk cukrot, úgyhogy valószínűleg hiába várnánk). A sót belekeverjük a lisztbe, majd az élesztős vízzel alaposan összedagasztjuk. Letakarva állni hagyjuk legalább 2-3 órára, de hűtőbe téve egész éjjelre is hagyhatjuk. Pár óra elteltével már kb duplájára nő, ekkor 10 darabra osztjuk a tésztát, zsemle alakúra formázzuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól pár centire pakoljuk őket. Hagyjuk még egy órát kelni a zsemléket (ez alatt az egy óra alatt szépen növögetnek tovább), majd 200 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt készre sütjük őket.


Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: