Delicious Food

Friss, házi bagel

Nagy-Britanniában volt szerencsém először találkozni a bagellel, és rögtön bele is szerettem. Egy sűrű tésztájú péksütiről van szó, amit el lehet készíteni fehér lisztből, teljes kiőrlésűből, lehet fűszerezni fahéjjal, dúsítható vagy megszórható különböző magokkal, ehetjük szendvicsként vagy egyszerűen megpirítva, vajjal, lekvárral megkenve.

DSCF1554

A szimpla fehér lisztből készülő bagel hozzávalói:
-375 ml langyos víz
-20 g friss élesztő
-1 evőkanál barna cukor
-550 g kenyérliszt
-2 teáskanál só
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros vízben, majd hozzáadjuk a sóval elkevert liszthez, és jól összedagasztjuk. Kb 1,5 óra alatt duplájára kelesztjük. Ekkor 8 egyforma darabra osztjuk a tésztát, és sima felületű labdákat alakítunk a tésztadarabokból. A mutatóujjunkkal kilyukasztjuk a labdák közepét, és úgy alakítjuk a lyukat, hogy kb 2 cm átmérőjű legyen. (Ha ez a módszer valakinek nem szimpatikus, akkor lehet tésztacsíkokat is sodorni a 8 tésztadarabkából, és a csíkok két végét összenyomkodva ugyanúgy megkapjuk a fánk alakot. Én ez utóbbi módszert azért nem szeretem, mert ha véletlenül nem sikerül teljesen összenyomkodni a végeket, akkor a főzés-sütés folyamán szétválhatnak, és rendkívül érdekes, de nem kifejezetten bagel formájú U alakú péksütiket kapunk.) Amikor megvannak a kis lyukas közepű tésztáink, akkor egy nagy lábasban vizet forralunk, és a vízbe beleteszünk 1 evőkanál barna cukrot. Ha forr a víz, akkor minden bagelt megfürösztünk benne, fél percig az egyik oldalukat, fél percig a másikat. Ezután sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket (miután jól lecsepegtettük), és 220 fokra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt aranybarnára sütjük a péksütiket.

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!