Az ír gulyás hagyományosan birkahúsból és gyökérzöldségekből készített egytálétel volt. Manapság már szinte bármilyen hús- és zöldségféle kombinációjából készítik; a mi gulyásunkhoz hasonlóan egy igazán laktató étel.
Hozzávalók:
-50 dkg marhahús
-1 apróra vágott vöröshagyma
-3-4 gerezd préselt fokhagyma
-2 evőkanál olaj
-1 evőkanál paradicsompüré
-fél pohár sör (pl Guinness, de ha valaki az ára miatt sajnálja a Guinnesst a gulyásba önteni, az bátran használhat bármilyen ale sört)
-fél liter marhahús-alaplé (kockából is lehet)
-fél kg krumpli (nagyobb kockákra vágva)
-1-2 szál sárgarépa felkarikázva
-15 dkg zöldborsó (fagyasztott)-10-15 dkg csíkokra vágott kelkáposzta
-só, kakukkfű
Az olajon a hagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, majd a húst. A húst kb 10 perc alatt megbarnítjuk, majd felöntjük a húslevesalappal és a sörrel, majd belekeverjük a paradicsompürét. Sóval és kakukkfűvel ízesítjük. Kb 1 órán át alacsony lángon főzzük (közben pótoljuk az elpárolgott vizet), majd hozzáadjuk a zöldségeket (először a krumplit, majd, ha már félig puha, akkor a répát és a borsót, legvégül pedig a kelkáposztát), és puhára főzzük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: