Aki járt már Angliában vagy az USA-ban, annak biztosan ismerősen hangzik a fudge szó. A fudge nem más, mint egy lágy karamell, aminek az alapját tejből, cukorból és vajból készítik, aztán ezt felturbózhatják különböző ízesítőkkel, olajos magvakkal, csokival.
A karamelles alaphoz szükséges tej lehet sűrített tej, tejszín, de akár növényi alapú tej is (pl kókusztej). Semmi speciális eszköz nem szükséges a készítéséhez, bár egy cukorhőmérő nagy segítséget jelenthet abban, hogy tökéletes állagúra sikerüljön a fudge-unk.
Az alaprecept, amit én használok, nagyon egyszerű:
-200 ml tejszín
-225 g cukor
-1 evőkanál glükózszirup (ez helyettesíthető 1 evőkanál mézzel)
-25 g vaj
Az összes hozzávalót lábasba tesszük, és lassan elkezdjük melegíteni, miközben folyamatosan kevergetjük. Ha a cukor elolvadt, nagyobb lángra kapcsolunk, és hagyjuk forrni a keveréket. Ekkor már elég néha-néha átkeverni, hogy ne kapjon le az alja. Amikor a fehéres-sárgás szín átváltozik barnás-karamellesre, akkor érdemes cukorhőmérőn figyelni, hogy eléri-e a karamellünk hője a 114-116 °C-t (ha nincs hőmérőnk, akkor hideg vízbe cseppenthetünk a szirupból, és annak -ideális hőn- puha gömböcskét kell formálnia). Ha megvan ez az ideális hőmérséklet, akkor a tűzről levesszük a keveréket, és állni hagyjuk pár percig. Ezután belekeverhetjük az ízesítőnket (vanília, csoki, dió), majd erőteljes mozdulatokkal addig keverjük, amíg a fényét elvesztve szilárdulni nem kezd a karamell. Ekkor sütőpapírral bélelt edénybe/tepsibe simítjuk (kb 15 X 15 cm-es), és hűtőbe téve hagyjuk megdermedni. Ezután kockákra vágva, légmentesen tárolva 1-2 hétig eltartható (ha egymásra rétegezve tároljuk, akkor érdemes sütőpapírral elválasztani őket, hogy ne ragadjanak össze). (Hozzáteszem, hogy nálunk egy ekkora adag sosem tartott 1-2 hétig, általában 1-2 napon belül elpusztítjuk…)
Az ízesítéshez használhatunk vanília esszenciát, a fenti képen látható fudge-ot kb 1 kisebb evőkanálnyi vaníliával ízesítettem. Adhatunk hozzá csokit is: a fenti adaghoz 20 dkg tejcsokit keverve készült ez a csokis fudge:
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: