Ami nem is igazi pirog, de én annak hívom. Nem lengyel pirog, mert messze nem derelye-szerűség. Nem is orosz pirog, mert nem kelt tészta (ez a recept nem játszik élesztővel, szóval azok számára is kiváló, akik rettegnek a kelt tészta elkészítésétől.) Szóval akár pirog, akár nem, finom és érdemes kipróbálni 🙂
Ráadásul nem igényel semmi extra vagy nehezen fellelhető hozzávalót, ami ismét egy komoly előnyt jelent.
A tészta hozzávalói:
-25 dkg liszt
-17 dkg vaj
-5 evőkanál tejföl
-1 tojás
-só
Az összes hozzávalót összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük kb 1 órára, hogy jól áthűljön. Közben elkészítjük a tölteléket.
A töltelékhez szükségünk lesz:
-50 dkg darált húsra (én általában disznóhúsból készítem, de pulykahúsból is finom)
-1 apróra kockázott vöröshagymára
-10 dkg reszelt sajtra
-1 tojásra
-3 evőkanál tejre
-sóra, borsra, petrezselyemre
A darált húst kevés olajon megpirítjuk, sóval, borssal ízesítjük. Ha elkészült, picit lehűtjük, majd összedolgozzuk a sajttal, a hagymával, a petrezselyemmel, a tojással és a tejjel.
Lisztezett deszkán a tésztából két téglalapot nyújtunk (kb 35-40 x 20 cm-t). Az egyik lapot kimargarinozott tepsibe tesszük, és ráhalmozzuk a tölteléket a tésztalap közepére. (Mindenképpen a tepsiben legyen a tészta, amikor rátesszük a tölteléket, mert ha előbb töltünk, aztán akarjuk átrakni tepsire, az súlyos katasztrófát fog eredményezni. Kipróbáltam. Nem volt szép.) A szabadon hagyott tésztaszéleket vízzel megkenjük. A másik tésztalapot ráborítjuk a töltelékre, a széleket villával lenyomkodjuk ( a víz szépen összeragasztja a két tésztalapot, és nem fog sütés közben szétnyílogatni nekünk). A tészta tetejét villával megszurkáljuk, és 3 evőkanál tejjel elkevert 1 tojássárgájával megkenjük. Előmelegített sütőben 200 fokon, kb 40-45 percig sütjük.
Az elkészült húsos tészta önmagában is nagyon fincsi, de köretmániások (pl apósom) lehet, hogy igényelnek mellé valamit (saláta, krumplipüré, stb). Én így, egyben szoktam megsütni, és ha elkészült, akkor szeletelem, de elkészíthető több darabban is, és akkor kisebb péksütemények formájában könnyebben szállítható (piknikre, kirándulásra, bárhova).
Bevásárlólista – Húsos pirog |
finomliszt – 25 dkg |
vaj – 17 dkg |
tejföl – 5 ek |
tojás – 3 db |
tej – 6 ek |
darált hús – 50 dkg |
sajt – 10 dkg |
vöröshagyma – 1 db |
só, bors, petrezselyem |